Събития

Бебешка социализация

Бебешка социализация
13 април, 2024

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда

Това е идея, която развивамe в България от 2010 г. в различни форми – моделът на Франсоаз Долто „Зелена къща“ – първата се създава през 1979 г. в Париж, а днес са открити в много градове на Франция, Швейцария, Белгия, Канада, Виетнам, Русия и др.

„Зелената къща“ е междинно звено между семейното огнище и социума, което посреща малкото дете, придружено от възрастен, за да се разшири майчинството и бащинството отвъд изолирането и рутината на грижата, посрещайки семействата в сърдечно място, където детето може да изживее първите социални срещи. Това би позволило то да стане автономно в сигурността от присъствието на възрастен, като се инсталират забраните, необходими за да се живее в обществото. Там бебето, малкото дете има възможност „да попита“, да бъде чуто. В това пространство, родителите също могат да поставят въпроси от всекидневния си живот – отбиване, сън, научаване на чистота, хранене, раздяла или прояви на т.нар. “трудно дете“ (ревниво, агресивно, хапещо), които да бъдат посрещнати с уважение и разбиране. За да може детето да успее да се отдели от майката, да стане способно да съществува без нея, а майката да успее да го роди отново за Света.

Тънкостите на приема осигуряват истинска ранна социализация – акт, позволяващ на малкия човек да заеме мястото си в групата, на която принадлежи като субект, т.е. да бъде включен в езика и родовата приемственост, в предаването на символичното наследство. Именно поради спецификата на посрещането, което не е консултиране, съветване или игра с детето, единствено психоаналитик би могъл да съпровожда, чувайки, тези въпроси.

Тази година в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ще продължим развитието на връзката между психоанализа и медицина, което е още по-значимо предвид възможността да се реализира превенция на т.нар. нарушения в ранна детска възраст. Защото е ясно, че именно добрата връзка с бебето, с малкото дете е гарант за неговото добро психосоциално развитие. Освен това, като психоаналитик, който приема бебетата (и преждевременно родените) и техните майки веднага след раждането, идеята е естествено продължение на тази среща, когато е отворено пространство за думите, усещанията, преживяванията. Психоаналитиците в родилно, неонатологично, педиатрично отделение не се срещат често и в световен мащаб, но сме благодарни на д-р Мириам Сежер, психоаналитик, ученичка на Ф. Долто, благодарение на която психоанализата с бебета и малки деца в България вече има история.

Кога?

Една събота всеки месец. Обявяваме датата в Новини.

Къде?

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.