Дейности

ЗА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА

Психоанализа

Психоанализа

Какво представлява психоанализата/психотерапията на бебета и малки деца?

Психологът
Психологът реализира консултантски процес, сертифициран е да провежда диагностика, изготвя документи, изискващи експертно становище на клиничен психолог (ТЕЛК например).

Психотерапия
Психотерапия се реализира когато “става дума за съвсем здраво човешко същество – напълно общително, тъжно, когато има защо, весело, когато играе, заобиколено от приятели и т.н., – което е било травмирано от някакво драматично събитие, ако се знае кога се е случило това събитие и че всичко, което го е предхождало, не е било разрушено…”. (Ф. Долто, 2006).

Психотерапия се препоръчва например, когато детето е било 9-10 годишно и до дадено травматично събитие (инцидент, смърт в семейството, развод, преместване и т.н.) се е чувствало добре Когато страданието е свързано с много дълбока история, много ранни преживявания (водеща началото си от бременността или от първите години от живота) – тогава е необходима психоанализа.

Психоанализа
Психоаналитикът работи с несъзнаваното (част от нас, която не познаваме). В психоанализата се анализра и обговаря миналото, търсят се причините за страданието и затрудненията.

Психоанализата е ”лечение на думите” чрез ефектите от говоренето, което ще помогне на новороденото, детето да придобие опорите, необходими за символизиране на страданието, ограничено и проявяващо се първо ”чрез думите” на неговото тяло (отказ от хранене, хиперактивност, колики, нарушен сън и т.н.).

При функционирането на психичното нищо не е случайно – всичко, което човек чувства, мисли, фантазира, за което мечтае и което прави, има психичен, несъзнаван мотив (каква работа предпочита, за кого избира да се омъжи, как обича и как получава любов, как общува и от какво изпитва удоволствие). Всичко има значение – това е, което постепенно се разбира в аналитичната ситуация. Всичко „говори“, всичко е обмен на информация, но която не се отнася за днес (или понякога се отнася): това е едно повторение на миналото.

Работата на психоаналитика е насочена и към ранна превенция на аутизма (до 1 г.).

При разпознаването на симптома и неговото назоваване, страданието сякаш изчезва. Това е сложен и фин процес, в който психоаналитикът разшифрова кодовете на бебето, детето и семейството.

Новини 

IMG_4601

Бебешка социализация с проф. Богданова на 8-ми юни

Как общува бебето и как го вписваме в живеенето, може...
lucas-alexander-sJuDgtkUyYs-unsplash

Център за развитие и психоанализа "Зеленият двор" обявява прием за първи клас 2024-2025 г.

Предвид дългогодишния ни опит в работата с деца, стартираме с...
Young girl doing yoga in the park

Йога за жени в „Зеленият двор“

Защо йога? Срещата с древната мъдрост за живота и с...
Back to school! Happy cute industrious child is sitting at a desk indoors. Kid is learning in or lesson.

Център за развитие и психоанализа “Зеленият двор” обявява прием за подготвителен клас 2023-2024 г.

Дългогодишният ни опит в развитието на малки деца и доказано...
Young boy in elementary school learning to count with his teacher

Планирани обучения през 2023 г.

Здравейте, през 2023 г. „Зеленият двор“ ще продължи да реализира...
child-3610637_1280

Обучение по РЕЛАЦИОННА ПСИХОМОТОРИКА в „Зеленият двор“

Релационната психомоторика, изобретена през психоанализата и мултисензорния принцип, има традиции...