Книжарница

Думите на малките. Вслушване в децата от детската ясла

Думите на малките. Вслушване в децата от детската ясла

Тази книга е резултат от 20 годишната работа на Грасиела Креспен като клиничен психолог в детски ясли, в различни детски заведения в Париж и региона. В нея тя дава редица примери от своя клиничен опит, а работейки в екип от професионалисти, описва своята практика, основана на наблюдението, обсъждането, срещите и общото сътрудничество.

Авторът предоставя инструменти за разбиране на децата както от страна на родителите, така и на  професионалистите, които работят с най-малките, показвайки, че детската градина не е само средство за пазене на децата, за отглеждане и физическо обгрижване, а място, където могат да бъдат чути и разбирани.

Г. Креспен започва с кратка история като разглежда теориите, които правят революция в детските градини от 50-те години на XX в. до наши дни. Проследява и пътя от „добрата майка“ до „добрата институция“.  Разсъждава върху това какво значи да „следваш детето“, да чуеш учителите, да чуеш родителите. Повдига също така въпросите за границите като провокация или повик за внимание, за агресията като маркиране на територия или отново повик. В книгата става дума за „преходния обект“ и за това дали „да говорим на децата означава, че ги слушаме”. Една от нишките в книгата са насоките за превенция още при появата на първите симптоми.

Книгата е част от мисията на „Зеленият двор” да разпространява психоаналитичното знание и в  стремежа бебето, детето да заемат полагащото им се място на човешки същества, апелирайки за уважение и зачитане на личното достойнство, през разбирането, сензитивността и професионализма.

Подобни Книги

434129064_812939167547462_2291473105240949577_n

Да се родиш с инвитро

Мириам Сежер и Катрин Долто
pdfresizer.com-pdf-crop-1

Посрещане на новороденото през думите и в Света. Перинаталност и психоанализа

Моника Богданова
v-igrata-na-jelanieto

В играта на желанието - клинични есета, част 1

Франсоаз Долто