Книжарница

Бебето, детето и техният език

Бебето, детето и техният език

Тази книга е съставена с многократно претегляне на „за“ и „против“, въз основа на голям брой източници, чиято библиография е посочена в края. Повечето от тях са превод от чужди езици, немалко от написаното е събирано през годините от срещите ми със специалисти, пациенти, от собствената ми психоанализа в Париж, работните посещения във Франция и Германия – в специализирани институции за бебета и деца, неонатологии, педиатрични и психоаналитични практики, и др. И разбира се – от дългите разговори с психоаналитици като д-р Мириам Сежер, Мари-Кристин Лазник, д-р Катрин Долто, Назир и Анемари Амад, с изследователи като Мари-Клер Бюнел.

Така „Бебето, детето и техният език“ няма претенции за изчерпателност – маркирани са основни моменти в „психичното развитие на речта“, през идеите на Франсоаз Долто, която пише „Всичко е език“, очертавайки връзките с важни за развитието конструкти – раждането на Субекта и несъзнаваният образ на тялото. Тук въпросът е какво се случва с „проговарянето“ ако бебето, детето не са се родили като Субекти и усещането за тялото е затруднено?

Едва ли съм събрала всичко важно – напротив, въпреки почти 20-годишния ми опит, все повече мисля,  търся подходи към каузата, откривам и изпробвам нови практики. Така, тази книга е опит за диалог с читател, пред(раз)положен в Желанието да търси и да остане в лоялността към идеите.
Дали съм успяла? Предстои да (се) разберете…

Подобни Книги

434129064_812939167547462_2291473105240949577_n

Да се родиш с инвитро

Мириам Сежер и Катрин Долто
pdfresizer.com-pdf-crop-1

Посрещане на новороденото през думите и в Света. Перинаталност и психоанализа

Моника Богданова
v-igrata-na-jelanieto

В играта на желанието - клинични есета, част 1

Франсоаз Долто